ونیر دندانی چیست

ونیر دندانی چیست؟

دندانت
2 مهر 1402 / 8 دقیقه مطالعه

ونیر دندانی چیست؟

روکش یا ونیر دندانی از موادی است که برای زیباسازی ظاهر دندان به کار می‌رود. این ماده به صورت پوسته‌ای نازک‌ برای پوشاندن سطح جلویی دندان‌ها توسط دندانپزشک طراحی می‌شود و به این ترتیب تغییر فوق‌العاده‌ای در رنگ، شکل و اندازه‌ی دندان‌ها ایجاد می‌کند و لبخند فرد را به شکل قابل توجّهی بهبود می‌بخشد. جنس این ساختارها از مواد همرنگ دندان مانند پرسلن یا کامپوزیت است. از آن‌ جایی که اثر ونیر دندانی طولانی و بین 10 الی 15 سال است، گزینه‌ی درمانی ایده‌آلی برای طیف گسترده‌ای از مسائل مربوط به زیبایی دندان محسوب می‌شود. از جمله زمانی‌ که تغییر رنگ دندان‌ها به دلیل افزایش سن، داروها یا عواملی مانند سبک زندگی، سیگار کشیدن و نوشیدن قهوه رخ می‌دهد؛ در مواردی که دندان‌ها به علّت آسیب یا ساییدگی تصادفی شکسته شوند؛ در دندان‌هایی که به صورت نامرتب یا دارای لبه‌های ناهموار هستند و همچنین زمانی که شکاف بین دندان‌ها به اندازه‌ی کافی بزرگ نیست که بتوان آن را با ارتودنسی درمان کرد، از ونیر دندانی استفاده می‌شود. در ادامه در سایت دندانت با انواع ونیر دندانی بیشتر آشنا خواهیم شد.

عکس ونیر دندان

انواع ونیر دندانی

دو نوع اصلی روکش دندان وجود دارد: ونیرهای سرامیکی (پرسلن) و ونیرهای رزینی کامپوزیت.

ونیرهای پرسلن معمولاً از یک لایه‌ی نازک سرامیکی ساخته می‌شوند که دندانپزشک آن را طراحی می‌کند و به صورت سفارشی روی سطح جلوی دندان‌های بیمار قرار می‌دهد. این نوع از روکش به دلیل دوام، مقاومت در برابر لک و ظاهر طبیعی معروف شده‌اند. روکش‌های پرسلن نسبت به انواع دیگر ونیر دندانی به مقدار کمتری از درگیری دندان نیاز دارند، بنابراین ممکن است گزینه‌ی خوبی برای بیمارانی باشند که می‌خواهند تا حدّ امکان ساختار طبیعی دندان خود را حفظ کنند. شما میتوانید برای خرید ابزار و تجهیزات جراحی و پریو از سایت دندانت بازدید کنید.

انواع ونیر دندان

از طرف دیگر ونیر دندانی رزین کامپوزیت از مواد رزینی همرنگ دندان ساخته می‌شود که به صورت مستقیم روی سطح دندان به کار برده می‌شود. روکش‌های رزین کامپوزیت به طور معمول قیمت کمتری نسبت به ونیر دندانی سرامیکی و نیاز به آماده‌سازی دندان کمتری دارند. با این حال، ممکن است به اندازه روکش‌های سرامیکی دوام نداشته باشند و در طول زمان بیشتر مستعد لکه شدن باشند.

علاوه بر موارد مذکور، نوع دیگری از ونیر دندانی، به صورت روکش بدون آماده‌سازی وجود دارد. این روکش‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که قبل از استفاده نیازی به آماده‌سازی دندان ندارند. این مسئله می‌تواند برای بیمارانی که می‌خواهند از آماده‌سازی گسترده‌ و درگیری زیاد دندان اجتناب کنند جذّاب باشد، امّا ممکن است برای همه مناسب نباشد. به طور معمول، ونیر دندانی از قبل آماده شده با توجّه به این‌که چه نتیجه‌ای مدّ نظر است از پرسلن یا رزین کامپوزیت ساخته می‌شود.

بیشتر بخوانید: فرز توربین دندانپزشکی چیست؟

تفاوت ونیر سرامیکی و ونیر کامپوزیتی

ونیر دندانی کامپوزیتی با یک بار مراجعه‌ی بیمار به دندانپزشک می‌تواند روی دندان بیمار نصب شود. در این پروسه نیاز است که پس از قرارگیری کامپوزیت روی دندان و تحت نور مخصوص قرار گرفتن برای سخت شدن آن، دندانپزشک با صیقل‌‌کاری ظاهری صاف و براق به کامپوزیت ‌دهد. بنابراین روکش‌های کامپوزیتی سریع آماده می‌شوند. در مقابل برای قرارگیری ونیر دندانی سرامیکی روی دندان مراحل مختلفی باید توسط دندانپزشک صورت بگیرد و زمان‌برتر خواهد بود. برای انجام این امر، دندانپزشک با برداشتن لایه‌ای نازک از مینای دندان برای ایجاد فضایی برای روکش شروع به آماده‌سازی دندان‌ها می‌کند. سپس از دندان‌ها قالب می‌گیرد تا به آزمایشگاه بفرستد و از روی آن روکش‌های سفارشی بسازد. پس از آماده شدن روکش‌ها، دندانپزشک آن‌ها را با استفاده از چسب مخصوص دندان به دندان‌های آماده‌شده می‌چسباند. اگر پروسه‌ی ساخت ونیر دندانی سرامیکی به درستی انجام شود، نتیجه‌ای طبیعی و طولانی مدّت در حدود 10 الی 15 سال در پی خواهد داشت.

اره بین دندانی 2.0

۱۶۵,۰۰۰

اسید اچ 1.2 میل

۳۱۵,۰۰۰

باندینگ نسل 5

۴۴۵,۰۰۰

به طور کلّی، ونیر دندانی سرامیکی معمولاً گران‌تر از ونیر‌ دندانی کامپوزیت است. به عبارت دیگر، روکش‌های کامپوزیت مقرون به صرفه‌تر هستند و می‌توانند سریع‌تر از روکش‌های سرامیکی توسط دندانپزشک انجام شوند، امّا این روکش‌ها معمولاً نسبت به ونیر دندانی سرامیکی دوام و طول عمر کمتری در حدود 5 تا 7 سال بسته به عادات بهداشت دهان و دندان بیمار و عوامل دیگر دارند. به علاوه، روکش کامپوزیت بیشتر مستعد لک و تغییر رنگ هستند و ممکن است نیاز به نگهداری بیشتری داشته باشند.

بیشتر بخوانید: انواع مواد قالب گیری دندان

معایب ونیر دندان

در حالی که ونیر‌های دندانی می‌توانند فواید زیادی داشته باشند و ظاهر بیمار را به طور قابل توجهی بهبود ببخشند، معایب بالقوه‌ای نیز در رابطه با آنان وجود دارد که بیماران باید قبل از تصمیم‌گیری از آن‌ها آگاه باشند.

معایب ونیر دندان

برخی از مشکلات رایج مرتبط با روکش دندان عبارت‌اند از:

  • حساسیت: پس از قرار دادن ونیر دندانی‌، ممکن است بیماران به دمای سرد و گرم حساسیت موقتی پیدا کنند. برخی از بیماران نیز ممکن است پس از قرار دادن روکش دچار تحریک یا درد لثه شوند.
  • احتمال ترک‌‌خوردگی: اگرچه ونیر دندانی سرامیکی بسیار بادوام است، امّا همچنان می‌تواند تحت فشار زیاد ترک بخورد. بیماران باید از گاز گرفتن یا جویدن اجسام سخت مانند تکه‌های یخ یا غذاهای استخوانی خودداری کنند و در حین ورزش نیز از محافظ دندان استفاده کنند.
  • تغییر رنگ: اگرچه که ونیر دندانی پرسلن در برابر لکه مقاوم است، امّا روکش‌های کامپوزیت مستعد تغییر رنگ هستند و ممکن است برای حفظ ظاهرشان به نگهداری‌های مکرّر نیاز باشد.
  • برگشت‌ناپذیر: قرار دادن ونیر دندانی مستلزم برداشتن لایه‌ی نازکی از مینای دندان است تا روکش کامپوزیتی یا سرامیکی به راحتی جا بیفتد. این فرآیند عملی برگشت ناپذیر است و هنگامی که مینای دندان برداشته شود، دیگر نمی‌توان آن را بازسازی کرد. این مسئله می‌تواند دندان‌ها را در برابر پوسیدگی و آسیب در آینده آسیب‌پذیرتر کند.
  • هزینه: روکش‌های دندان می‌توانند گران باشند، به خصوص ونیرهای سرامیکی. ضمن این‌که، هزینه‌ی اوّلیه معمولاً شامل هزینه‌های اضافی مربوط به معاینات منظم، نگهداری و جایگزینی احتمالی نیست.
  • طول عمر محدود: در حالی که ونیر دندانی می‌تواند با نگهداری مناسب مدّت طولانی‌ای دوام بیاورد، امّا در نهایت نیاز به تعویض خواهد داشت. روکش‌ها ممکن است به دلیل ساییدگی، تغییر رنگ، آسیب و سایر مسائل تعویض شوند. بیمارانی که دندان قروچه می‌کنند یا در ورزش‌های رزمی شرکت می‌کنند ممکن است در معرض خطر بیشتری برای آسیب دیدن وینر دندانی‌ خود باشند.

روکش دندان چقدر عمر می‌کند؟ پاسخ آنرا به نقل از دنتیوا بخوانید:

سوالی که ذهن بسیاری از بیماران متقاضی استفاده از روکش دندان را درگیر کرده است، عمر مفید روکش دندان است. به طور کلی انواع روکش‌های دندانی اگر از آن‌ها درست مراقبت نشود، حدود 5 سال عمر می‌کنند. اما در صورتی که فرد تمام توصیه‌های مراقبتی دندان‌پزشک را رعایت کند، و در رسیدگی به دندان‌های خود کاهلی نکند روکش دندان‌ها می‌توانند بین 10 تا 15 سال نیز عمر کنند. البته در طول عمر روکش دندان، نوع روکش و برند آن نیز مهم است.

 جمع‌بندی

دو نوع اصلی روکش یا ونیر دندانی وجود دارد که به عنوان لایه‌ای نازک برای سطح دندان‌های جلویی طراحی می‌شوند: سرامیکی و رزین کامپوزیت. روکش‌های سرامیکی بسیار قابل تنظیم، ماندگار و دارای ظاهری طبیعی هستند، امّا در مقایسه با ونیرهای کامپوزیت به زمان و آماده‌سازی بیشتری نیاز دارند. ونیرهای کامپوزیت مقرون به صرفه‌تر، دارای پروسه‌ی سریع‌تر و همچنین کمتر تهاجمی‌تر از ونیرهای سرامیکی هستند، امّا دوام کمتری دارند و ممکن است در طول زمان نیاز به نگهداری بیشتری داشته باشند. امیدوارم در این مقاله از دندانت، فروشگاه اینترنتی تجهیزات دندانپزشکی، اطلاعات کافی در خصوص ونیر دندانی را کسب کرده باشید. در صورت وجود هر سوال می توانید سوال خود را در بخش نظرات بپرسید.

منابع:

https://www.healthline.com/health/dental-veneers

https://www.webmd.com/oral-health/guide/veneers

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23522-dental-veneers

https://www.medicalnewstoday.com/articles/dental-veneers

https://bestdentistinhouston.com/how-long-do-dental-veneers-last/

5 / 0
امتیاز مقاله
امتیاز شما در رابطه با این مقاله ؟

0 / 5. 0

دیدگاه کاربران ثبت نظر جدید