پانسمان دندان و روزه
همه افراد حداقل یک بار در طول عمر خود به دندانپزشکی مراجعه کرده اند،امکان دارد که زمان مراجعه فرد مصادف شود با ماه مبارک رمضان.
خیلی از افراد زمانی که در ماه رمضان نیاز به دندانپزشکی پیدا میکنند،از مراجعه به دندانپزشک منصرف میشوند به این دلیل که گمان میکنند وارد شدن هر شئ یا ماده شیمیایی دندانپزشکی باعث باطل شدن روزه میشود.
این تصور عمومی کاملا غلط است و برای اثبات این گفته،نظر چند مرجع تقلید را جویا شدیم:
آیت الله مکارم شیرازی
1-کشیدن دندان مکروه است و در مراجعه به دندانپزشک و یا ترمیم دندان اگر مراقبت کند که مواد، دارو و آبی که وارد دهان میشود از حلق پایین نرود روزه صحیح است.
۲- اگر یقین دارد پانسمان دندان به مرور زمان حل شده و وارد حلق میشود، روزه باطل است. ۳- آمپول بیحسی که در رگ تزریق نمی شود، روزه را باطل نمی کند.
آیت الله خامنه ای
استفاده از آمپول های که برای بی حسی به کار می رود برای روزه دار مانعی ندارد. در انجام کارهای دندانپزشکی از قبیل کشیدن دندان، عصب کشی، بی حسی، پر کردن نیز اگر چیزی وارد حلق نشود، روزه صحیح است.
احتیاط واجب آن است که روزهدار از آمپول های مقوی یا مغذی و هر آمپولی که در رگ تزریق میشود و نیز انواع سرمها خودداری کند، لکن آمپول های دارویی که در عضله تزریق میشود و نیز آمپول های که برای بیحس کردن به کار میرود، مانعی ندارد.
آیت الله سیستانی
اگر بدون التفات و قصد پایین رود،روزه اش صحیح است.
بیشتر بخوانید: نحوه تشخیص پوسیدگی دندان از روی عکس
آیت الله صافی گلپایگانی
پر کردن، جرمگیری و کشیدن دندان در ماه رمضان برای پزشکان مانعی ندارد و برای شخص روزهدار، زمانی جایز است که مطمئن باشد خون یا آبی که به وسیله دستگاه، وارد فضای دهان میشود، فرو نخواهد رفت.
آیت الله نوری همدانی
مراجعه به دندانپزشکی در ایام روزه داری اشکالی ندارد؛ اما فرو بردن آب حاصل از انجام عملیات دندانپزشکی و یا فرو بردن خون حاصل از کشیدن دندان روزه را باطل می کند. کشیدن دندان و تزریق بیحسی هیچ اشکالی ندارد؛ اما فرو بردن خون آن و یا آب دهان توأم با خون دندان روزه را باطل خواهد کرد.
آیت الله العظمی وحید خراسانی
کشیدن دندان در ایام روزه داری مکروه است و تا زمانی روزه را باطل نمی کند که چیزی به حلق نرسد. توصیه شده است روزه داران در ایام روزه داری پس از افطار به دندانپزشکی مراجعه کنند. باطل شدن روزه به این ترتیب هم شامل کفاره و هم شامل به جا آوردن قضای روزه میشود.
بیشتر بخوانید: گالی پات چیست؟
با توجه به نظر ها به این نتیجه میرسیم که،اگر درد شدیدی ندارید سعی کنید یا بعد از افطار یا بعد از ماه رمضان به دندانپزشک مراجعه کنید،اما اگر دچار درد شدید و طاقتفرسا شدید حتما به دندانپزشک بدون هیچ نگرانی مراجعه کنید و در صورت فرو نبردن مادهای روزه شما صحیح است.
همانطور که میدانید عصب کشی دندان،درمانی بسیار زمان بر دارد و در بیشتر مواقع دندانپزشک تصمیم بر این میگیرد که ادامه درمان را به جلسات بعدی موکول کند.
در اینچنین مواقع دندانپزشک تصمیم بر استفاده از پانسمان دندان می گیرد،پانسمان دندان شکلی خمیری دارد که زمان استفاده در صورت ترکیب شدن با بزاق دهان سفت و سخت میشود.
مطمئناً اگر فرد روزه باشد و برای عصب کشی به دندانپزشک مراجعه کند،به دلیل ناشتا بودن،استرس داشتن و ترس از باطل شدن روزه امکان ضعف،حالت تهوع و... بسیار بالا است،به همین دلیل دندانپزشک تصمیم بر استفاده از پانسمان دندان می گیرد تا درمان را یا به بعد از افطار و یا بعد از ماه رمضان موکول کند. شما میتوانید برای خرید تجهیزات ترمیمی و زیبایی از سایت دندانت بازدید کنید.
در اینجا شاید برای شما هم سؤال پیش آمده باشد که آیا وجود پانسمان در دهان باعث باطل شدن روزه نمیشود؟
باید بگوییم خیر! اما شرطی هم وجود دارد ...
پانسمان دندان به این دلیل که راه حل موقتی است،تحمل فشار بسیاری را ندارد! و امکان ریزش و یا جدا شدن آن از دندان وجود دارد.
مراقــــبت های لازم پس از جراحی دندان را به نقل از کلینیک دریای نور بشناسید:
گاز گذاشته شده بر محل دندان کشیده شده را به مدت حداقل نیم ساعت با فشار ملایم فک در دهان نگهدارید. از مکیدن و خالی نمودن مکرر آب دهان خودداری کنید. از خوردن غذاهای سفت و نوشیدنی های داغ در روز اول اجتناب نمائید. از مصرف دخانیات اکیداً خودداری فرمائید. استفاده از نی برای نوشیدن مایعات تا 8-4 ساعت ممنوع می باشد. زیرا مکش ایجاد شده احتمال خونریزی را زیاد می کند. مسواک زدن در ناحیه دندان کشیده شده طی 24 ساعت اول پرهیز گردد.
لینک مرتبط: پانسمان دندان و سیگار
اما اگر از پانسمان صحیح نگهداری شود،روزه باطل نمی شود؛ ولی اگر پانسمان ریزش کند و در بزاق حل شود سهواً اشکالی ندارد؛ اما اگر عمداً باشد روزه فرد باطل است.
شاید بگویید که چگونه متوجه ریزش پانسمان دندان بشویم؟!
زمانی که ساختار پانسمان دندان دچار ریزش شود و در بزاق دهان حل شود،در بزاق دهانتان حس تلخی به وجود می آید،یا به طور ساده دهانتان تلخ میشود.
کلام آخر،سعی کنید قبل از ماه رمضان در صورت هرگونه مشکلی برای درمان یا چکاپ به دندانپزشک مراجعه کنید،تا ماه رمضان را بدون هیچ استرس و دردی سپری کنید تا از ثواب و ثمرات این ماه محروم نشوید!
بیشتر بخوانید: حساسیت به مواد پانسمان دندان
اما همانطور که دیدید اگر مجبور به مراجعه به دندانپزشک شدید،روزه تان باطل نیست؛ اما به شروط
امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد
اگر پانسمان دندان بریزه روزه باطل میشه !
استفاده از بی حسی برای دندان هم روزه رو باطل میکنه ؟