عکس نزدیک از دندان

کانال کلسیفیه چیست؟

دندانت
14 اسفند 1401 / 7 دقیقه مطالعه

کانال کلسیفیه چیست؟

کلسیفیه یک اصطلاح خاص در علم دندانپزشکی است و زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که پیشرفت بیماری دندان تا ریشه راه پیدا کرده و بیمار باید به متخصص ریشه مراجعه کند. درواقع کانال کلسیفیه به دلیل رسوب مواد معدنی در کانال ریشه دندان ایجاد شده و برای درمان آن باید با خريد تجهيزات مصرفی دندانپزشكي و از ابزار و تجهیزات خاص مانند فایل دندانپزشکی استفاده کرد استفاده کرد.

چنانچه دندانپزشک شما در جریان درمان به کلسیفیه شدن کانال دندان اشاره کرده است، باید بگوییم که چندان نگران نباشید. این مشکل قابل رفع بوده و می‌توان فضای کانال را بازسازی کرده و سپس برای ضدعفونی آن اقدام کرد. در برخی از مواقع خاص تنها بخشی از کانال قابلیت تخلیه دارد. در این شرایط دندانپزشک متخصص تصمیم می‌گیرد که چه راهکاری برای درمان ارائه بدهد. مثلاً ممکن است بخشی از کانال تخلیه شده و درمان بخش دیگر به دوره بعدی موکول شود. در واقع حاد نیز با جراحی لثه و کانال ریشه مشکل حل می‌شود.

حال که دانستید کانال کلسیفیه چیست، لازم می‌دانیم در ادامه برای شما درباره ساختار دندان بگوییم  و اشاره کنیم که علت کلیسفیه شدن کانال‌های دندانی چیست و چگونه برای پیشگیری از آن اقدام کرد. مطالعه ادامه مطلب به شما کمک می‌کند که در زمان مواجهه با بیماری و مشکلات مشابه تصمیم درستی گرفته و به موقع به دندانپزشکی مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: نحوه تشخیص پوسیدگی دندان از روی عکس

بررسی ساختار کانال ریشه دندان

جالب است بدانید که کلیه دندانها در قسمت مرکزی خود حفره‌ای دارند. در دندانپزشکی به این حفره مغز دندان گفته می‌شود که از بافت‌های نرم و رگ‌های خونی و اعصاب تشکیل شده‌اند. بافت‌های متشکل مغز دندان هر کدام وظیفه خاصی را عهده‌دار بوده  و وظیفه اعصاب حسی انتقال پیام‌های عصبی به مغز شخص است. رگ‌ها نیز وظیفه تامین غذای مورد نیاز مغز را به عهده دارند. از طرفی کانال‌های دندان نیز دارای تعداد مشخصی بوده و برخی از دندان‌ها یک یا دو کانال ریشه دارند. جالب است بدانید کانال و ریشه دندان باهم متفاوت هستند.

دندان‌های نیش تنها دارای یک کانال ریشه هستند در صورتی که دندان‌های آسیا ممکن است 3 و حتی 5 کانال ریشه داشته باشند. تنها به وسطه رادیوگرافی است که دندانپزشک تشخیص می‌دهد دندان شما چند کانال ریشه دارد و آیا یک یا چند کانال ریشه کلسیفیه شده یا نه؟

بیشتر بخوانید: کف بندی دندان در دندانپزشکی چیست؟

علت کلسیفیه شدن کانال دندان

مشکل کلسیفیه شدن ریشه‌ها و کانال دندان‌ها ممکن است علل متعددی داشته باشند. بدون شک اگر شخصی با علت این اختلال آگاهی داشته باشد با آگاهی بیشتری می‌تواند برای پپشگیری و حتی درمان آن اقدام نماید. موارد زیر شایع‌ترین علت‌های کلسیفیه شدن کانال‌های دندان محسوب می‌شوند:

  • پوسیدگی دندان؛
  • ضربه به دهان و دندان؛
  • ترک‌های دندانی؛
  • انجام ترمیم و عصب کشی وسیع؛
  • درمان‌های مکرر دندانپزشکی.

زمانی که دندان شخص بنا به هر کدام از دلایل نامبرده دچار عفونت و آبسه شدید می‌شود کانا ریشه به محل تجمع باکتری تبدیل می‌شود. همین مسئله موجب به مسدود شدن کانال ریشه شده و به مرور زمان پالپ دندان آسیب جدی می‌بیند. کانال‌های مسدود شده باید به وسیله بررسی نتیجه رادیوگرافی تشخیص داده شوند و این مسئله به تنهایی با معاینه قابل تشخیص نیست. شما میتوانید برای خرید لوازم بهداشتی دندان به سایت دندانت مراجعه کنید.

به گفته وب سایت ncbi.nlm.nih علت کلسیفه شدن کانال دندان عبارت است از:

کلسیفیکاسیون شدید یا کلی کانال های ریشه دندان می تواند نتیجه ضایعات پوسیدگی، خراشیدگی، ساییدگی، پوشش پالپ، عدم تعادل اکلوزال، عادات پارافانکشنال، افزایش سن، تروما و حرکات ارتودنسی باشد.

معمولاً برای درمان کلسیفیه شدن ریشه دندان از عصب کشی و اندو کمک گرفته می‌شود.  روند عصب کشی و درمان ریشه دندن به صورت زیر است.

  • ابتدا باید برای بی حس کردن دندان و بافت لثه اقدام کرد و اطراف محل ریشه باید کاملاً بی حس شوند. در این محله تزریق آمپول بی حسی انجام می‌شود.
  • سپس برای رفع پوسیدگی‌های دندان و پر کردن فضاهای خالی و قدیمی اقدام می‌شود.
  • حال باید کانال‌های ریشه دندان که کلسیفیه شده‌اند رسیدگی شوند. در این مرحله برای تمیز کردن کانال‌های ریشه به کمک فایل‌های روتاری یا به حالت دستی اقدام می‌شود. ممکن است فضا به قدری ملتهب و عفونی باشد که دندانپزشک از مواد ضدعفونی کننده استفاده کند.
  • دقت داشته باشید که در مواقع استثنایی که شدت عفونت بالا است، دندانپزشک از لیزر برای رفع آنها و ضدعفونی کردن کانال ریشه استفاده می‌کند. گاهی لازم است درمان طی چند جلسه انجام شده و به مدت 7 تا 10 روز مواد ضدعفونی کننده در کانال ریشه دندان باقی بمانند.
  • سپس باید کانال ریشه کاملاً خشک شده و با ماده گوتاه پرگا که سازگاری بالایی با بدن انسان دارد پر شود.

فایبرپست کوارتز 6 عددی با دریل

۵۴۵,۰۰۰

فایبر پست 10 عددی

۸۶۰,۰۰۰

پین داخل کانال تیتانیومی 12 عددی

۱۹۵,۰۰۰

توصیه ما برای شما عزیزان این است که وقتی در دندان‌های خود احساس درد خفیفی می‌کنید، حتماً به مراکز دندانپزشکی مراجعه کنید. در غیر اینصورت آسیب جدی به دندان وارد شده و وقتی پوسیدگی‌های دندانی عمیق شوند کانال و ریشه دندان نیز تحت تاثیر قرار گرفته و ممکن است کلسیفیه شود. از طرفی بهتر است برای درمان به مراکز دندانپزشکی معتبر و افراد حاذق مراجعه کنید؛ زیرا یکی از دلایل کلسیفیه شدن کانال ریشه عصب کشی ناقص دندان است.

روش‌های جایگزین عصب کشی به نقل از سایت بیمارستان ابن سینا عبارتست از:

تنها روش جایگزین برای عصب کشی کشیدن دندان است. در این صورت دندان با یک بریج، ایمپلنت یا دندان مصنوعی جایگزین می‌شود تا بتوانید عمل جویدن را انجام دهید و همین‌طور از تغییر فرم دندان‌های اطراف هم جلوگیری می‌شود. این روش‌های جایگزین نه‌تنها هزینه‌ی بیشتری دارند؛ بلکه نیازمند زمان طولانی‌تر برای درمان و همین‌طور هماهنگ کردن با دندان‌های کناری و بافت پیونددهنده هستند.

قابل یادآوری است که با پیشرفت تکنولوژی و روش‌های کنترل درد، عصب‌کشی دیگر به اندازه قبل برای بیماران نگران‌کننده نیست.

بیشتر بخوانید: اختلالات مفصل فک یا TMJ چیست؟

جمع‌بندی و سخن پایانی

در این مطلب برای شما گفتیک که کانال کلسیفیه چیست و حال به خوبی می‌دانید که وقتی صحبت از کلسیفیه می‌شود یعنی کانال ریشه دندان شما آسیب دیده و باید هر چه سربع‌تر برای درمان و عصب‌ کشی دندان اقدام کنید. امیدوارم با بررسی علل کلسیفیه شدن کانال‌های ریشه دندان برای پیشگیری از این مشکل اقدام کرده و در صورت بروز مشکل در اسرع وقت جهت درمان اقدام کنید. در نظر داشته باشید که شما می توانید به منظور خرید بهترین ابزار و تجهیزات دندانپزشکی از سایت دندانت اقدام به خرید کنید.

5 / 2.2
امتیاز مقاله
امتیاز شما در رابطه با این مقاله ؟

2.2 / 5. 5

دیدگاه کاربران ثبت نظر جدید